English    Francais
 naslovna
 O Medijskim inicijativama
 Uvodnik
 Mediji i politika
 Medijska politika i zakoni
 Mediji, kultura i društvo
 Medijsko tržište
 Novi mediji
 Novinarstvo danas
 Recenzije
 Specijalni izvještaji
 Mediji i tranzicija
 Mediji i izbori
 Online medijska lepeza ljudskih (ne)prava u BiH
 pretraživanje
 info
 kontakt
 linkovi
 mailing lista
 sponzori
 
Mediji i politika -> Hrvatska
I DEMOKRATSKA HRVATSKA GUSI FERAL TRIBUNE: OPTUZENI ZA KOZMOPOLITIZAM!
06.03.2002: Goran Vezic

U svjetskim razmjerima najpoznatija hrvatska novina - tjednik Feral Tribune iz Splita - poslije niza pravosudno - financijskih udara nalazi se pred opasnošću da se ugasi. Feralov žiro račun je 4.ožujka blokiran nakon presude Županijskog suda u Zagrebu da ta novina na ime duševnih boli mora isplatiti po 100.000 kuna (više od 13.000 eura) Marici Meštrović, kćerki kipara Ivana Meštrovića, i odvjetniku Željku Olujiću.

Feral je tijekom posljednjih devet godina zbog raznih tužbi "oštećenima" isplatio oko milijun njemačkih maraka, a u postupku je još 90 sudskih predmeta protiv te novine, početih još u vrijeme Franje Tuđmana, koji bi je mogli dokrajčiti unatoč tome što joj njena naklada od 30.000 primjeraka osigurava opstanak na hrvatskom novinskom tržištu.

Marica Meštrović je svojevremeno tužila povjesničara umjetnosti Zvonka Makovića zbog teksta u Feralu kojim osporava njenu kompetentnost da vodi Fondaciju Meštrović koju je utemeljio njen otac. No, Maković je u kaznenom postupku oslobođen odgovornosti pred Županijskim sudom, ali isti sud, odlučujući o gotovo identičnoj optužnici, nije oslobodio nakladnika odgovornosti za klevetu. Feral mora platiti Marici Meštrović 80.000 kuna te još dvadesetak tisuća za kamate i sudske troškove.

Ista svota naći se i na računu zagrebačkog odvjetnika Željka Olujića zbog duševnih boli koje mu je Feral nanio tekstom "Glasovir za arijevsku Hrvatsku".

"To je još drastičniji slučaj. Moj tekst je bio reakcija na Olujićev notorno antisemitski fašistički ispad gdje je on Židove proglasio zločincima, počiniteljima holokausta nad samim sobom jer su 'pljačkali i vrijeđali ostale narode'. Meni je apsolutno strašno da se na kritiku jednog takvog istupa isporuči sudska kazna. Ne samo da se ništa u Hrvatskoj nije promijenilo već neki poslovi koji se pod HDZ-om nisu uspjeli ili nisu htjeli dovršiti, dovršavaju se pod novom vlašću", kaž Feralov izvršni urednik i autor "osuđenog" teksta Viktor Ivančić.

Osim Olujićeve tvrdnje o Židovima Ivančić je u svom tekstu iz godine 1995. podvrgao oštroj kritici njegove stavove poput onih da "ustaše nisu bili fašisti", ili da u Zagrebu tijekom II. svjetskog rata "nije bilo žrtava fašizma".

U presudi protiv "Ferala" navodi se kao grijeh čak i to da Ivančićev tekst "odiše kozmopolitskim pogledom i shvaćanjima" (!!!). Zbog tog "kozmopolitizma" Feralu je razrezana drakonska novčana kazna, dok je Željku Olujiću zbog njegovih prljavih uvreda židovskomu narodu, sud dodijelio na bankovni konto dvoipogodišnju zaradu prosječnog hrvatskog građanina. U povodu ovog slučaja u "Feralovom" priopćenju tvrdi se da "ovaj sramotni odnos hrvatskog pravosuđa prema slobodi javne riječi i pravu na kritiku predstavlja faktičku legalizaciju cenzure jer sud i sam navodi kako u inkriminiranim člancima nisu nađene sporne činjenice, već vrijednosni sudovi 'izneseni na nepriličan način'. Sudski progon s političkim motivima, patentiran u vrijeme Tuđmanova režima, tako je nastavio živjeti i pod novom vlašću, štoviše, upravo doživljava svoju renesansu", kaže "Feral".

U vrijeme HDZ-ove vladavine i progona ovog političko - satiričkog tjednika međunarodne novinarske i druge organizacije redovito su stajale u njegovu obranu. Ivančić očekuje da će se to i sada dogoditi, ali, kaže, i zna odgovor hrvatskih vlasti koje će reći da je sudstvo neovisno i da se oni ne mogu miješati. "To formalno može biti točno, ali se onda moraju suočiti s posljedicama. Vjerojatno će se nezavisni listovi jedan za drugim gasiti, odnosno posredno će se ozakonjavati cenzura jer poslije ovakvih presuda vi ne možete više pisati tekstove koji će se suprostavljati recimo antisemitizmu, a da poslije toga ne budete kažnjeni. Zato je licemjerno što hrvatske vlasti govore o tome da bi slijedeće godine htjeli obilježiti Dan holokausta, a da istovremeno sudski progone kritiku antisemitskih i fašističkih stavova", kaže Ivančić.

"Feral" je tijekom posljednjeg desetljeća - paralelno s kaznama u Hrvatskoj - bio nagrađivan u svijetu. Dobio je godišnje nagrade što ih dodjeljuju International Press Directory, World Association of Newspapers, Comitee to protect Journalist, Međunarodni festival političke satire u Forte del Marmi i nagradu Olaf Palme. Ta je novina u mnogome zaslužna za kvalifikaciju prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana kao "diktatora kojeg se nitko nije bojao". U vrijeme njegove vladavine "Feral" je širio granice slobode razložno ga kritizirajući i razorno ga ismijavajući. U tim proširenim granicama slobode stvarao se prostor za druge medije i alternativne proturežimske pokrete. Da će "Feral" biti opasan svakom režimu bilo je bjelodano čak i novoj hrvatskoj vladajućoj garnituri. Nakon njihove pobjede 3.siječnja 2000. godine novi premijer Ivica Račan upriličio je hepening na kojem su se dodjelivale plakete stotini ljudi najzaslužnijih za demokratske promjene u Hrvatskoj. Između stotine "odabranih", naravno, nije bilo nikoga iz "Ferala". Za svaku vlast on je trajno detektirana opasnost jer nemilice kritizira i ismijava njihovu nesposobnost, glupost i korupcionaštvo. Stoga nije čudno da i sam premijer Ivica Račan od kada je na vlasti odbija dati intervju "Feralu". Za ugled njegove vlasti u svijetu, ali i u Hrvatskoj, bit će pogubno ako se "Feral", koji je osamdesetih kao podlistak "Slobodne Dalmacije" preživio tužbe u komunističkom režimu, koji je devedestih kao nezavisni tjednik preživo Tuđmanove pritiske, konačno 2002.godine poklekne pod drakonskim sudskim presudama u demokratiziranoj Hrvatskoj za koju je toliko zaslužan.

 

Goran Vežić je direktor nezavisne novinske agencije STINA, Split (Hrvatska). Š Media Online 2002. All rights reserved.

 
15.08.2007
 Hrvatska
06.10.2005
 Hrvatska
17.06.2005
 Hrvatska
13.04.2005
 Hrvatska